Legenda zilei îndrăgostiților din China

Cea de-a șaptea zi a celei de-a șaptea luni din calendarul lunar chinezesc (situată în calendarul occidental în luna august) este cunoscută sub numele de Qi Qiao Jie sau ziua îndrăgostiților din China. Există numeroase versiuni legate de originea acestei zile, dar cea mai frumoasă dintre ele le are drept protagoniste pe Zeița Cerurilor și cele șapte fiice ale sale.
Potrivit acestei legende, în timpul uneia din vizitele lor pe pământ, cele șapte fiice ale Zeiței Cerurilor au fost zărite de un păstor pe nume Nu Lang. Cele șapte fete făceau baie într-un râu, iar tânărul muritor s-a hotărât să le joace o farsă și le-a ascuns îmbrăcămintea rămasă pe mal. După ce s-au sfătuit cum să iasă din încurcătură, surorile au decis să o trimită pe Zhi Nu, cea mai frumoasă dintre ele, să îi ceară păstorului hainele înapoi.
Întrucât Nu Lang a văzut-o pe Zhi Nu dezbrăcată, cei doi nu au avut încotro și au trebuit să se căsătorească. Acest cuplu a trăit în dragoste și fericire vreme de mulți ani. Apoi, fie Nu Lang a murit, fie Zeița Cerurilor nu a mai suportat să o aibă departe pe cea mai frumoasă dintre fiicele sale, și i-a poruncit lui Zhi Nu să revină acasă. În ambele cazuri, se spune că Zeița Cerurilor a fost înduioșată de afecțiunea ce îi lega și le-a permis totuși celor doi îndrăgostiți să se întâlnească o singură zi pe an.
Se povestește că în această a șaptea zi a celei de-a șaptea luni, coțofenele formează cu aripile lor un pod între cer și pământ, traversat de Zhi Nu pentru a-și întâlni soțul iubit.
Ziua îndrăgostiților din China este numită și „Festivalul Începutului” ori „Festivalul Fiicei.” Este o zi foarte importantă pentru fetele nemăritate. Spre seară, ele pregătesc ofrande din pepeni și fructe și se roagă ca dorințele lor legate de o căsătorie fericită să fie cât de curând împlinite.