Șoricelul de aur

Un mare demnitar avea o adevărată patimă pentru bani. Deși strânsese sume însemnate, totuși tot timpul se plângea că nu-i ajung banii.
De dimineața până seara își tot frământa mintea, încercând să găsească noi și noi tertipuri pentru a agonisi cât mai mulți bani.
El era din cale-afară de calic și nu numai că storcea bani de la oamenii sărmani, dar căuta tot felul de pricini să ia bani și de la demnitari mai mici în rang decât el.
Într-o zi, din senin, îi chemă pe toți supușii lui și le spuse următoarele:
— Peste câteva zile va fi ziua mea de naștere și am auzit că toți doriți să-mi faceți un dar, drept care îmi este foarte greu să vă refuz. Nu contează valoarea darului, totuși aș dori să vă aduc la cunoștință că anul acesta este o aniversare rotundă, împlinesc cincizeci de ani și că sunt născut în zodia șoarecelui. Așa că v-aș ruga ca darul ce mi-l faceți să nu fie mai puțin de cincizeci liang .
Când termină de spus acestea, zâmbi pe sub mustață și mai adăugă:
— Va fi, într-adevăr, un semn ce-mi va purta noroc!
Oamenii ascultară, privind unul la celălalt, cu uimire și înghițind în sec. În cele din urmă însă, neavând încotro, trebuiră să împrumute bani pentru darul marelui demnitar. În districtul condus de acesta se afla pe atunci un om nespus de lingușitor. El reținu foarte bine că demnitarul este născut în zodia șoarecelui și imediat se duse la magazinul de bijuterii și comandă un șoricel de aur, pentru a-l dărui sărbătoritului.
Când fu gata, lingușitorul îl luă și-l duse imediat demnitarului. Acesta, văzând darul, făcu ochii mari, examinând obiectul cu bucurie. Văzând reacția demnitarului, lingușitorul spuse:
— Dacă, din întâmplare, se ivește un post mai bun, v-aș ruga să vă gândiți și la mine, sluga dumneavoastră supusă!
Demnitarul îi luă repede vorba din gură:
— Bineînțeles, bineînțeles! Dar trebuie să-ți spun că de la ziua mea vor mai trece încă zece zile și va fi ziua soției mele.
Lingușitorul înțelese repede și spuse:
— Am să-i dăruiesc și soției dumneavoastră un șoricel de aur, ca să fie o pereche.
Dar de data aceasta demnitarul nu se arătă deloc mulțumit, ci, clătinând capul întruna, spuse:
— Nu, nu, soția mea nu este născută în zodia șoarecelui, ci în zodia bivolului! Dacă ai de gând să-i aduci un cadou, atunci dăruiește-i un bivol din aur!
Lingușitorul, auzind o astfel de dorință nemaipomenită, nu mai putu scoate o vorbă.

Povești nemuritoare nr. 42, Editura Ion Creangă, București, 1998

*Un liang – 50 g argint.