Rezumat Vrăjitorul din Oz

Dorothy, o fetiță din Kansas, locuiește cu mătușa și unchiul ei într-o casă mică și modestă. Într-o zi, casa lor este luată de un uragan și transportată într-o țară magică numită Oz.

În călătoria lor neobișnuită, casa aterizează peste o vrăjitoare rea, omorând-o. Dorothy își dă seama că este acum în mijlocul unei aventuri fantastice.

După ce aterizează în Oz, Dorothy este întâmpinată de Glinda, o vrăjitoare bună, care îi oferă pantofii de argint ale vrăjitoarei răutăcioase ca pe un dar de binecuvântare. Glinda îi spune lui Dorothy că pentru a se întoarce acasă, trebuie să meargă la Cetatea de Smarald pentru a-l întâlni pe Marele Vrăjitor din Oz, care i-ar putea ajuta să-și găsească drumul înapoi în Kansas.

Pe drumul către Cetatea de Smarald, Dorothy întâlnește trei prieteni neobișnuiți: un Scarecrow (spic de porumb) care își dorește creier, un Tin Woodman (om de tinichea) care își dorește inimă și un Cowardly Lion (leu laș) care își dorește curaj. Aceștia decid să se alăture călătoriei lui Dorothy către Cetatea de Smarald, sperând că Marele Vrăjitor le va îndeplini dorințele.

Pe parcursul călătoriei lor, cei patru se confruntă cu numeroase obstacole și pericole. Ei trec prin Pădurea Întunecată, unde sunt urmăriți de vrăjitoarea rea din Vest, care îi vânează pentru a-și recupera pantofii de argint.

Cu toate acestea, echipa reușește să scape și să ajungă în cele din urmă la Cetatea de Smarald.La sosirea la Cetatea de Smarald, Marele Vrăjitor îi spune lui Dorothy și prietenilor ei că își va îndeplini dorințele doar dacă vor reuși să-i aducă inelul vrăjitoarei rea din Est, care este cunoscută pentru puterile sale magice. Echipa pleacă într-o nouă călătorie, hotărâtă să aducă inelul înapoi la Marele Vrăjitor.

După multe aventuri și provocări, grupul reușește să obțină inelul și să-l aducă la Cetatea de Smarald. Cu toate acestea, în momentul în care Dorothy și prietenii ei sunt aduși în fața Marele Vrăjitor, descoperă că acesta nu este un vrăjitor adevărat, ci doar un om obișnuit care folosește iluzii și tehnologie pentru a-și păstra autoritatea.

Deși inițial dezamăgiți, Dorothy și prietenii ei își dau seama că au acumulat deja abilitățile pe care le căutau. Scarecrow a demonstrat că are deja o înțelepciune considerabilă, Tin Woodman a arătat compasiune și empatie, iar Cowardly Lion a dovedit că are curajul de a-și apăra prietenii.

Marele Vrăjitor le explică că inelul nu are putere și că ei au avut de fapt acele calități de la început. El îi ajută pe Dorothy și pe ceilalți să-și recunoască calitățile și le oferă soluții pentru a-și îndeplini dorințele. Dorothy este trimisă înapoi în Kansas cu ajutorul unui balon cu aer cald, iar prietenii ei primesc recunoașterea și recunosc călătoria lor ca fiind o experiență valoroasă și de învățare.

În cele din urmă, Dorothy se trezește acasă în Kansas, realizând că, deși aventura ei în Oz a fost incredibilă și plină de magie, acasă este cu adevărat locul unde îi este inima. Ea își îmbrățișează familia și prietenii, știind că, indiferent cât de departe călătorește, acasă va fi întotdeauna unde îi este inima.

Această aventură în “Oz” îi învață pe cititori despre puterea prieteniei, a curajului și a credinței în sine, și despre cum adevărata călătorie nu este întotdeauna cea care te duce departe de casă, ci cea care te ajută să-ți găsești drumul înapoi către inima ta.