Fiul samuraiului și tunelul

Zenkai, fiul unui samurai de provincie, a mers la Tokyo să își desăvârșească educația, dar acolo s-a îndrăgostit de soția unui funcționar imperial și a uitat de îndatoririle sale. Cei doi au fost descoperiți, funcționarul a vrut să-l ucidă pe Zenkai și acesta, apărându-se a comis o crimă.
Pentru a nu fi arestat, a fugit din oraș, iar soția funcționarului l-a însoțit. Neavând din ce să trăiască, au început să fure, folosind atât viclenia femeii, cât și talentele de spadasin ale lui Zenkai.
Cei doi au format un cuplu de hoți plin de succes, însă în cele din urmă Zenkai s-a săturat de această viață și i-a propus femeii să se așeze la casa lor. Cum ea a refuzat, Zenkai a preferat să o părăsească și a început să ducă o viață pioasă.
Meditând la tot ceea ce făcuse până atunci, la crimă comisă și la furturile săvârșite, și-a spus că trebuie să își răscumpere cumva greșelile.
Cum în zona în care trăia exista un drum de munte periculos, cu stânci alunecoase, prăpăstii și avalanșe, drum pe care mulți oameni își pierdeau viața, Zenkai s-a gândit că cel mai bine ar fi să sape un tunel prin munte.
Zis și făcut. S-a apucat să sape tunelul de unul singur, iar munca sa a durat treizeci de ani. Ziua cerșea mâncare și se odihnea, iar în fiecare noapte săpa.
Cu doi ani înainte să termine de săpat tunelul, la Zenkai a venit un spadasin. Acesta era fiul funcționarului ucis de Zenkai în tinerețe, dornic să își răzbune tatăl. Zenkai i-a spus că își recunoaște greșeala și că nu are de gând să se lupte, ci îl va lăsa pe tânăr să îi taie capul, cu o singură condiție: să îi permită ca, mai întâi, să termine de săpat tunelul.
Spadasinul a fost de acord și a rămas acolo, urmărindu-l pe Zenkai cum muncește zi după zi și noapte după noapte. După câteva luni de stat degeaba, a început și el să muncească alături de Zenkai, deoarece altfel se plictisea de moarte.
Când tunelul a fost terminat, toți locuitorii din zonă au început să îl folosească și să îi binecuvânteze pe cei care îl construiseră. Zecile de vieți omenești irosite în fiecare an în accidente de drum erau acum salvate.
Atunci, Zenkai a venit la spadasin și i-a spus:
— Poți să mă ucizi, munca mea e împlinită.
— Nu îmi pot ucide maestrul, a răspuns tânărul, îmbrățișându-l pe ucigașul tatălui său.