Cele 10 căni de vin

Undeva, într-un sat sărac din îndepărtata Japonie, trăiau mai mulți oameni în vârstă, iar viața lor se împărțea între muncă la câmp și discuțiile pe care le purtau când vremea era prea rece pentru a munci.
Așa că zece bătrâni singuri din sat s-au decis să sărbătorească împreună seara Anului Nou, cu o cană de vin cald în mână, ca să se bucure de povești și de vorbe de duh.
Dar cum niciunul dintre ei nu avea suficient vin pentru a le da tuturor de băut, ei au vorbit și au fost toți de acord să aducă fiecare câte un ulcior de vin, iar apoi să pună vinul laolaltă într-un vas mare, ca să-l încălzească și să-l bea toată seară împreună.
Zis și făcut. S-au despărțit și, mergând fiecare spre casa lui, pentru a aduce vinul, fiecare bătrân s-a gândit:
„Vinul meu este mult prea bun ca să-l amestec cu vinul lor! Nimeni nu va ști dacă eu nu voi turna în castronul comun vinul meu atât de bun. Nu se va observa nimic și oricum vinul celorlalți va fi destul de bun. Va fi bine așa. Voi duce în schimb o cană de apă.”
Și s-au reîntâlnit bătrânii, în ajunul Anului Nou. Fiecare a adus cu el câte un ulcior, au turnat conținutul ulcioarelor, cu mare ceremonie, într-un vas mare, pus pe foc, pentru a-l încălzi. S-au pregătit pentru povești și s-au strâns în jurul vasului, privindu-se pe furiș.
Când conținutul vasului s-a încălzit, s-au așezat pentru a-și depăna poveștile, fiecare cu câte o cană cu apă fierbinte în mână.